Hiihtovaellushommissa

 

Hiihtovaellus taitaa olla muotia tänä talvena. Oletko sinä tehnyt oman hiihtovaelluksesi?

Me luonto-ohjaajaopiskelijat osallistuimme koulumme järjestämälle kolmen päivän hiihtovaellukselle. Vaellus tehtiin Lopen maastoissa, Komion luonnonsuojelueella. 

Hiihtovaelluksen suunnittelu

Reissua suunniteltaessa on taas hyvä mietiskellä erilaisia kysymyksiä. Kun kysymyksiin vastailee pohdiskellen, sitä turvallisempi ja onnistuneempi reissusta syntyy. 

Reissun tärkein seikka on kohdentaa reissun vaatimustaso ja reissuun lähtijöiden taso sekä taidot. On hyvä miettiä etukäteen lähtevän porukan fyysinen kuntotaso. Kuntotaso määrittää kokonaishiihtomatkan ja päivämatkojen hiihdettävät pituudet. Maasto-olosuhteet tulee olla selvillä, onko suunnitteilla olevalla reitillä haastavia mäkiä tai ylitettäviä ojia. Riittääkö hiihtäjän välineiden käsittelytaidot suunniteltavaan reitin kesyttämiseksi. 

Sääolosuhteet määrittelevät suurelta osin hiihtovaelluksen turvallisuutta. Kovat pakkaset voivat aiheuttaa paleltumisriskejä. Kevät hangilla ja tuntureilla aurinko voi aiheuttaa kirkkaudellaan sekä silmä- ja ihovaurioita. 

Suunniteltavan reitin lumenmäärä ja lumenkoostumus voivat helpottaa hiihtoa tai pahimmassa tapauksessa muuttaa hiihtovaelluksen vaaralliseksi. Lämpötilojen vaihdellessa yöpakkasista päivän lämpöasteisiin, on hyvä ymmärtää vesistöjen jäillä tai lumessa tapahtuvat muutokset. Jäinen lumenpinta voi aiheuttaa liukastumisia tai kaatumisia. Turvallinen hiihtoreitti voi muuttua hengenvaaralliseksi. 

Kevätkelien lumettomuus vaikeuttaa liikkumista ja yllättävät hiekkaosuudet voivat olla myös vaarallisia. 

Luonnolla on mahtava voima muuttaa kaunis auringonpaiste hetkessä white out - myrskyksi. 

Tunne omat varusteesi ja välineesi

Kamasulkeiset on ehkä se kuvaavin sana, mitä tapahtuu kun valitaan ja välpätään reissulle lähteviä varusteita ja välineitä. On hyvä tuntea käytettävät varusteet.
Pakatessa varusteita on hyvä tehdä listaa tarvittavista välineistä:
  1. Liikkumiseen tarvittavat välineet
  2. Taukovaatteet
  3. Leiriytymisvälineet
  4. Ruokailuun tarvittavat varusteet, ruuat ja välipalat sekä nesteytys
  5. Ensiapu-, tulenteko- ja korjausvälineet 


Tärkeätä on tietää välineiden toimintamekanismit ja ymmärtää, miten niitä voi käyttää erilaisissa tilanteissa. On hyvä harjoitella etukäteen esim. liukulumikenkien tai pitkien hiihtosuksien käsittelyä erilaisissa maastonmuodoissa tai erilaisissa lumiolosuhteissa. Jos on tarkoitus vetää ahkiota vaelluksella, olisi hyvä harjoitella ahkion käsittelyä simuloiden hiihdettävää maastoa. Välineistä on hyvä tietää niiden haavoittuvimmat kohdat ja varautua korjaamaan tai paikkaamaan rikkimenneitä välineitä maastossa.

Varusteista, välineistä ja vaatetuksesta löytyy hyvin vinkkejä Partioaitan sivuilta tai Retkipaikan hiihtovaelluksen suunnittelun sivustolta. Hyvin suunniteltu reissu ja toimivat välineet ovat avain turvalliseen ja onnistuneeseen hiihtovaellukseen ja retkeilyyn.

Lainakamoilla liikenteeseen lähtevän kannattaa tutustua huolella lainattaviin välineisiin. Kestävätkö ne sen, minkä niiden tulisi kestää. Minä lainasin tälle vaellukselle itsetehtyä ahkiota. Arvaatteko miten hiihtovaelluksen aikana kävi?

(Kuvat: Virpi Tuomi)

Siinähän kävi sitten niin, että aisan kiinnitysruuvi putosi ja aisa irtosi. Tietenkin keskellä metsää.  Kadonnut ruuvi löytyi onnekseni lumipenkasta 200m päästä. Kiinnitin aisan ja tarkistin myös toisen aisan, sekin oli irtoamaisillaan! Note to myself: Älä koskaan lähde matkaan välineillä, joita ei ole testattu huolellisesti. Tarkista aina liikkeelle lähdettäessä välineittesi kunto!

Tästä tapahtumasta hetki,  niin ahkion aisan kiinnitysliimaukset irtosivat. Niin me näppärät naiset kaivettiin korjaustavarat esille ja korjasimme aisan kiinnityksen nippusiteillä ja gorilla-teipillä. Jos aisaa ei olisi saatu korjattua, ahkion vetämisestä olisi tullut hyvin haastavaa. 

Luovuus ja mielikuvitus sekä selviytyjän mieli kannattaa myös pakata taskuun reissulle lähdettäessä!

Ajatus juomisiin ja ruokailuihin

Liikkeellä oleminen ja kehon lämmöntuotto kuluttavat energiaa talviolosuhteissa yllättävän paljon. Energian ja nesteytyksen ylläpitäminen reissun aikana onkin hyvin tärkeää ja järkevää hyvinvoinnin kannalta. Etukäteen suunnittelemalla voi varmistaa juovansa nestettä tarvittavan määrän. Juomapullon tai juomarakon sijoittaminen helposti saataville muistuttaa juomisen tärkeydestä. Pakkasella on otettava huomioon nesteiden mahdollinen jäätyminen ja keitettäessä vettä on otettava huomioon nesteen jäähdyttäminen. 

Ruoanvalmistusmahdollisuudet määrittelevät paljolti minkälaista ruokaa kannattaa mukaan ottaa. Tarvitaanko keittimiä vai onko avotulta käytettävissä? Ruokia voi valmistaa raaka-ainesta itse tai käyttää "lisää vain vesi" - pussiruokia. Valmiit retkimuonat ovat kevyitä ja houkuttelevia ruokavaihtoehtoja. Ne voivat olla täydellinen ratkaisu tai pahimmillaan myös fiasko. Valitse ruokia, joiden tiedät sopivan vatsallesi ja tiedät, että saat ne myös syötyä. 

Ruokailut ovat mielestäni yksi kohokodista reissuissa. 


Minun retkiruokailut onnistuivat tällä kertaa. Valitsin mieheni suosituksesta  "lisää vain vesi" - pussiruokia. Termospulloihin olin varannut aina kuumaa vettä, jolloin ruoan valmistamiseen kului aikaa noin 8-10 min. Kokeilin eri valmistajien ruokia. Ruoat olivat hyvän makuisia ja sopivat vatsalleni. Syömistä oli annoksissa riittävästi, toisinaan jopa liikaakin. Ekologisuuskin oli näppärää, sillä tiskaamista tai ruoantähteitä ei tullut ja koko reissun roskat mahtuivat 2l muovipussiin.  Lisätietoa ulkona syömisestä voi lukea esimerkiksi varuste.net  tai luontoon.fi -sivustoilta. Retkiruokia myydään useissa kaupoissa ja niihin voi tutustua etukäteen vaikka Partioaitan ,  XXL tai Varuste.net -sivustoilta. 
Ihanin yllätys oli mieheni ostamat valmis aamupalapuurot reissulleni. Tuntui kuin olisi ollut hotelliaamiaisella! Uusia makuja, toisen tekemänä.  Maukas ja helppo, ilman suurempia ponnistuksia ja tiskaamisia. 

Pakkasaamu ja auringon nousu. Kahvi ja puuro. Jään pauke, hiljaisuus.



Ne hetket

Parasta seikkailuissa ovat hetket.  Hetket, kun tajuaa pysähtyä.  















Niin oli sattumia ja tapahtumia ihan paljon tälläkin reissulla. Vähän haavereita ja sairastumisia. Yksi harhaan hiihto ja patenttiviritelmä. Väsyneitä ja turhautuneita hiihtovaeltajia. Aurinkoa, pilvistä, vesisadetta, lunta ja jäätä.

Kyllä kannatti!

Kokemuksista oppii ja muistot ovat aarteita. Ryhmähengen voiman huomaaminen, yhdessä toimiminen ja tunteiden lennätys, voi vitsit! Reissuilla oppii tuntemaan ihmisiä ja voi saada uusia ystäviäkin. Kiitos minun uudet ystävät tästä reissusta! 
Viimeisen aamun pakkausten jälkeen ja kotimatkahiihdolle lähdettäessä sitä tajuaa, miten upeaa on päästä erilaisille reissuille!

            Seuraavia reissuja odotellessa!
                                
                    Anu
ps. Jos haaveilet omasta hiihtovaelluksesta, retkeilystä tai telttayöpymisestä ja se vähän jännittää, niin voin olla avuksi. Skyanuu - yritykseni kautta voin mahdollistaa Sinulle tai Teille teidän oman seikkailun! Trust me - muistot jää takuuvarmasti 😎

 

Kommentit

Suositut tekstit