Rohkeasti tunteita päin

Muistatko kun kokeilit jotain uutta lajia tai harrastusta? Muistatko miltä se tuntui? Jännittikö? Pelottiko? Olitko innoissasi? Vai olitko hämilläsi? 


Ihmisten tunteita ja tunnekäyttäytymistä on tutkittu ja tiedetään, että tunteet ohjaavat pitkälti käyttäytymistämme. 

Tiesitko, että meillä on kuusi perustunnetta: mielihyvä (ilo), suru, inho, viha, pelko ja hämmästys. Mielihyvä on näistä se tunne, joka pyytää meitä vaihtamaan vaihdetta vapaalle ja kokeilemaan uusia mahdollisuuksia, kun vaaroja ei ole näkyvissä. (Tunnekartasto, Kuinka tunteet tekevät meistä ihmiset, kirjoittaja Lauri Nummenmaa). 

Monesti seuraamme tunteitamme tai intuitiotamme ja toimimme niiden suuntaisesti, vaikka järki joskus ehdottaa jotain muuta. 

Uusia tunnekokemuksia hakemassa

Tunteet toimivat sisäisen ja ulkoisen maailman virikkeinä. Uudet asiat luovat meille uusia tunnekokemuksia.  Uuden lajin tai kokeilujen myötä on mahdollista kulkea tunnerikas polku, varsin luonnollisesti. 

Turvallinen tapa tutustua uusiin lajeihin ja tekemisiin on ohjattu kokeilu. Ohjauksen kautta turvallisuuden tunne työntää jännitystä ja pelkoa sivuun. Sitä voikin huomata, että on oikeastaan aika kiva herätellä kiinnostuksen siementä ja avata uusia ovia. Ei kuitenkaan ole itsestään selvää, että uudet asiat tuovat saman tien mielihyvää. Meillähän on aina mukana koko tunteiden kirjo.

Ihminen on mielenkiintoinen kapistus. Ihminen pystyy ajatuksillaan ja tunteillaan päättämään ja mahdollisesti blokkaamaan oppimisen. Kielteiset tunteet voivat joskus olla oppimisen este.  "Minä en osaa, en pysty, en halua." 
 Toisaalta, avoin ja innostunut suhtautuminen uuteen asiaan saattaa saada oppimista aikaan hyvinkin helposti, koska keho ja aivot ovat jo puolitiessä vastassa



Tyhmät kysymykset


Tyhmien kysymysten kysyminen on hyvin sallittua. Itseasiassa, on ehkä tyhmyyttä jättää mieltä askarruttavat kysymykset kysymättä.

Monesti lajeissa keskiössä on välineiden käytön sujuvuus. On ihan ok harjoitella perusasioita, kysyä apua, miten asiat ja välineet toimivat.  Voihan se välillä olla niin, että varusteet ovat mukana, muttei niitä osata käyttää. Ja tässä kohtaa asian myöntäminen aiheuttaa häpeää. Kumpi sinun mielestäsi on viisaampaa: näytellä osaavansa käyttää ja leikkiä tietävää. Vai kertoa rehellisesti, että on tällaiset kamat, mutta en ole ihan varman miten nämä toimivat? 

Pelastustilanteessa on hyvä osata käyttää pelastusvälineitä oikein. 




Se koko tunteiden kirjo

Uusia juttuja kokeillessa joutuu kohtaamaan erilaisia tunteita. 
  • Jännitys. Ennen kokeilua luultavasti jännittää. Jännitys on osa kehomme stressin hallintaa ja valmistaa meidät kokemaan ja kohtaamaan. 
  • Epäonnistumisen pelko. Emmehän me halua tuntea olevamme avuttomia, kömpelöitä.
  • Häpeä. Entä jos en osaakaan, mitä jos minulle nauretaan. Entä jos en opi?
  • Viha. Kun menee hermo, asiat eivät mene kuten suunniteltu. Välineitä joutuu säätämään. Ne on jumissa. Sitten menee hermo. Sitten tulee kuuma. Sitten menee  hermot isommin. Sitten joko syntyy viha ja ketutus tai
  • Turhautuminen. Pettymys. 
  • Toisinaan tulee suru ja itku. En onnistu.
  • Pelko, entä jos sattuu. Kaatuminen, vääntyminen ja pelko, että niin käy uudestaan. 
  • Hämmästys. Kun on liian paljon, liikaa välineitä, liikaa ohjeita, liikaa kaikkea. Kun se ensimmäinenkin ohje meni jo ohi. 
  • Pettymys. 

Aikamoinen viidakko erilaisia negatiivissävytteisiä tunteita. Ei ole ihme, että joskus jää asioita kokeilematta. Tarvitaan siis myös päättäväisyyttä, ahkeruutta, sisukkuutta, uskoa ja rohkeutta.

Mutta sitten kun tulee se ONNISTUMINEN 💗 Yksi pieni hippu onnistumista riittää tuomaan mielihyvän tunteen. Tuo tunne on upea. Se hetki on niin huippu, kun selviytyminen, oppiminen ja onnistuminen valtaavat mielen. 




Joskus onnistuminen tulee helposti, kokematta suurempaa tunne skaalaa. Uskallan kuitenkin väittää, että onnistumisen ja mielihyvän kokemus on voimakkaampi, jos sen onnistumisen eteen on joutunut ponnistelemaan ja näkemään vaivaa. Tällöin myös tätä kokemuksen tuomaa matkaa arvostaa enemmän. Tunnekirjon läpi käyminen ja eläminen synnyttää pysyvämpiä muistijälkiä. Syntyy kokemuksia. 


Kouluttajana ja ohjaajana minusta on upeaa saada olla tekemässä ja tuottamassa erilaisia tunnekokemuksia asiakkaille. On tärkeää olla vierellä, kun negatiiviset tunteet valtaavat mielen. Toisaalta, yhtä hienoa on nähdä onnistumisen hymy asiakkaan kasvoilta. Mielestäni kouluttajan yksi tärkeimmistä taidoista on ymmärtää tunteiden toimintaa ja osata käyttää tunnetaitojaan. Kouluttaja voi omalla toiminnallaan auttaa asiakasta tunneviidakon läpi. 

Toivon, että jokainen ihminen kokeilee rohkeasti uusia juttuja.  On hyvä harjoitella omien tunteiden tunnistamista ja olla kiitollinen havainnoistaan. Tunteilla on tehtävänsä ja jokainen tunne on olkoon tervetullut. Ja muistaa tuulettaa kun on sen paikka!


  Mutkat matkalla on sitä varten, jotta näkisimme maisemat paremmin!

        
                Anu


Ilman hulluja unelmia
ei synny
viisaita päätöksiä.
    Tommy Taberman 

 












Kommentit

Suositut tekstit