Mitä ensiaputarvikkeita luonnossa liikkujalle mukaan?

Oletko käynyt ensiapukursseilla, jotta osaat toimia tarvittaessa?  (tai ehkä omistat mustan vyön laastarin laitossa jo ilman kurssejakin). Onko sinun tarvinnut käyttää ensiaputaitojasi? Omistatko oman ensiapupakkauksen, jota kuljetat mukanasi repussa? Tiedät mitä ea-pakkauksessasi on. 


Hieno homma, jos vastasit kyllä. Silloin olet sellainen kaveri, kenen kanssa voisi vaikka reissuun lähteä ja luottaa, että osaat toimia tarpeen tullen. 

Ensiaputaidot ovat niitä taitoja, joita toivoo ettei tarvitsi juuri koskaan käyttää. Välillä tuntuu, ettei muista koko ensiaputarvikkeiden olemassaoloa, kunnes niitä sitten tarvitaan. 

"Äh, se on vaan pintanaarmu" -jep jep. Koppernäsin kallio oli viedä polven remonttiin.


Luonnossa liikkujan on hyvä ennakoida, mitä kaikkea voi sattua. Kun se lipsahdus voi käydä kelle tahansa. Joskus voi käydä niin, ettei itse ole syyllinen, vaan joutuu sivuosumien uhriksi. 

Yksin liikkuessa sitä vastaa itsestään. Mutta jos mukana on ryhmä, tulee kouluttajan osata hyvät ensiaputaidot. Kouluttajan tulee tiedostaa ja ennakoida, mitä kaikkea voi sattua ja tapahtua. Erilaiset lajit tuovat mukanaan erilaisia turvallisuusriskejä. Turvallisten ohjattujen tapahtumien taustalta tuleekin aina löytyä turvallisuussuunnitelma. 

Puhelin

Jokaisella retkeilijällä olisi hyvä olla mukanaan puhelin, jossa on virtaa. Talvella ehdottomasti mukana kannattaa kuljettaa varavirtalähdettä. Jokaisella olisi hyvä olla myös puhelimeen asennettu ilmainen 112 -sovellus.

Tapaturman sattuessa sovelluksen kautta voi hälyttää apua tai konsultoida, kuinka tilanteessa tulisi toimia. Tärkeää on tietää missä liikkuu, koska tienviitat luonnossa ovat harvemmassa. Sovelluksen kautta soittaessa, soittopaikan koordinaatit välittyvät hälytyskeskukseen ja tarvittaessa apu osataan ohjata oikeaan paikkaan. 

Aina ei tarvitse pelastushenkilökuntaa paikalle, mutta kuljetusapua tarvitaan. On siis hyvä hallita kartanluku-, gps- ja suunnistustaidot. 

Jos retkeilijä on yksin liikenteessä, hänellä olisi hyvä olla henkilö joka tietää retkeilijän reitin ja aikataulun. Reissun päältä yhteydenpito ja ilmoitukset yhteyshenkilölle esim. saapuessa määränpäähän, kertovat, että retkeilijällä on kaikki ok. 

112 -Sovellukseen kannattaa tutustua, vaikket olisi reissuun lähdössäkään. Sieltä löytyy paljon hyödyllistä tietoa. Tutustu 112 - sovellukseen

Noh, mitä ottaa mukaan? 

Kun ihan ei kaikkea voi (eikä kannattakaan) ottaa mukaan.

Olen tätä kysymystä itse pähkäillyt erilaisissa rooleissani; esimerkiksi liikunnanopettajan, pyöräilyn- ja vaelluksen ohjaajan ja äidin roolissa. Huomaan esittäväni erilaisia kysymyksiä itselleni suunnitellessani turvallisuusnäkökulmia.

* Kuinka monta ja minkä ikäisiä henkilöitä on lähdössä? 
* Lähtijöiden terveydentila ja mahdolliset perussairaudet, esim. astma, diabetes
* Pystyvätkö henkilöt itse vastaamaan ja huolehtimaan turvallisuudestaan sekä terveydestään? Vai oletetaanko että kouluttaja vastaa kaikkien tapaturmista ja haavojen hoidoista esim. lapsiryhmä. 
* Millaisia riskitekijöitä suunnitellulla reissulla on? esim. tulenteko, puukon ja kirveen käsittely
* Mikä on reissun kesto, pituus ja vaativuustaso?
* Onko apu helposti saatavissa? esim. kuljetuksen järjestäminen
* Pystyykö reissun aikana täydentää tarvittaessa ensiaputarvikkeita?
* Kuinka paljon ensiaputarvikkeita kannattaa siis varata mukaan? Miten ne aiotaan kuljettaa? 

Aikuisten reissuissa, jos mukaan tarvitaan paljon ea-välineitä, ne kannattaisi jakaa eri henkilöille kannettavaksi. Tällöin paino ja varusteiden viemä tila jakaantuu useammalle. Kuitenkin siten, että jokaisella aikuisella on omat henkeä pelastavan ensiavun välineet repussaan,  sekä omat mahdollisesti tarvittavat lääkkeet (esim. astmalääke). 

Monta on kysymystä, joista yksikään ei saa jäädä arvonnan tasolle. 

Noniin, sitten pakataan!

Tässä ovat minun päiväretki ea-varusteeni.

Ensimmäiseksi huomioidaan henkeä pelastava ensiapu:

  • Avaruuspeite tai pelastuspeite, jotka suojaavat kylmältä ja hypotermialta. Traumapotilas on ehdottomasti aina suojattava kylmältä, oli kesä tai talvi. 
  • Ideaaliside, jolla voi tehdä painesiteen ja tyrehdyttää suuren verenvuodon.


Toiseksi huomioidaan liikkumisen jatkamisen mahdollisuus: 
  • Vahva särkylääke (huom. lääkeallergiat) kivun lievittäjäksi
  • Murtumien tukeminen / avustava lastoitus esim. makuu- istuinalusta lastaksi ja siteellä kiinni

Kolmanneksi pienten verenvuotojen, hiertymien hoito:
  • Desinfiointi -pyyhkeitä 
  • Erilaisia ja -kokoisia laastareita, esim. tavallisia laastareita, sormenpää - ja perhoslaastareita (haavaliimaa). 
  • Hiertymä - ja rakkolaastareita
  • Steriloituja vanulappuja (erikokoisia), ihoteippiä
  • Puolikas rulla sideharsoa


Mitä muuta voisi tarvita?

  • energiaa (esim. geeli tai vaikka sokeripaloja)
  • kuukautissuojia ja tamponeja
     (Ei ole kiva jos nämä jutut yllättävät)
  • puhdas nenäliina tai pari
  • pinsetit
  • iso minigrip -pussi (esim. vara karttatasku)

Riippuen vuodenajasta ja sääolosuhteista
  • huulirasva
  • aurinkorasvaa (esim. lumen heijastavuus)
  • vedenpuhdistustabletteja
  • itikkamyrkkyä
  • hoitava salva esim. valkovaseliini tai bebanthen
  • punkkipihdit
  • otsalamppu

Pienimmät minigrip (10x11cm) pussit ovat loistavia pakkauspusseiksi. Välineet säilyvät siisteinä ja pussien ollessa läpinäkyviä, niitä ei tarvitse penkoa. (Ei availla turhaan, joten pöpöt pysyvät poissa).

Ensiaputarvikkeeni mahtuvat pieneen pussukkaani, paitsi nessupaketti ja ideaaliside. Painoa koko setille on n 200-300g. Pussukan koko on n 10cm x 15cm. Se mitä kuvissani ei ole, esim. kolmioliina, en katso tarpeelliseksi kantaa mukanani. 

Ensiaputaitoja kannattaa harjoitella ja päivittää. Ohjeita, vinkkejä ja lisätietoa retkeilijän turvallisuudesta voi lukea esim. partioaitan blogistaluontoon.fi - sivuilta. 

Taitoja kannatta harjoitella osallistumalla esim. SPR ea-koulutuksiin tai vaikka Adventure Partnersin järjestämälle seikkailijan ja kiipeilijän eräensiapukurssille

Hyvä ennakointi ja huolellinen suunnittelu sekä valmistelu antavat turvallisen taustan lähteä reissuun. Olisihan se sääli keskeyttää hyvät retket pienten vastoinkäymisten takia. 

Useasti kun tekee parhaansa, se riittää. 
                                                  Anu 😊





Kommentit

Suositut tekstit